Door Anouk Hendriks

En daar stond ik dan opeens na 1,5 maand bij B&T: als adviseur op een teamdag van een school in het oosten van het land, om met het hele team te praten over hun visie, missie en de speerpunten voor de komende vier jaar. Allerlei werkvormen had ik een week eerder samen met twee collega’s bedacht om het gesprek op gang te brengen en de input te verzamelen voor het nieuwe schoolplan. Tijdens de voorbereiding had het nog heel abstract geleken, maar nu ik onderdeel was van de gesprekken met het team, realiseerde ik me pas hoe interessant en waardevol het is om hierbij betrokken te zijn. Waardevol voor het team, omdat zij de ruimte kregen om echt met elkaar in gesprek te gaan over hun ambities en ideeën tijdens het door ons georganiseerde programma. Maar ook waardevol voor mij als startend adviseur, omdat ik al snel doorkreeg wat een perspectief van buiten en de juiste werkvormen kunnen toevoegen aan een open en verrijkend gesprek.

De waarde van ons werk werd voor mij gedurende het traineeship steeds duidelijker. Aan het begin van het jaar zei ik nog tegen mijn mentor: wat heb ik nu te vertellen als jonge starter aan een bestuurder van een grote stichting? Later realiseerde ik me steeds meer dat een frisse blik en de kennis die ik meebracht vanuit mijn studie van waarde konden zijn voor onze adviezen. Dat was wel een zoektocht, want waar ben je goed in? Welke opdrachten vind je leuk? En hoe doe je dat dan, het ‘juiste’ advies geven? Gelukkig heeft mijn mentor mij het eerste jaar fijn geholpen door met mij mee te denken, me mee te nemen op pad en af en toe ook gewoon geleerd om realistisch te zijn. Want soms is het al heel helpend als wij een klant overzicht bieden, met ze mee denken, nieuwsgierig zijn naar het vraagstuk en een kritische vriend zijn. En als trainee kun jij daar net zo goed aan bijdragen als iemand met jarenlange ervaring!

Natuurlijk weet ik ook nog zeker niet alle details van de sector, maar daar heb ik gelukkig al mijn ervaren collega’s voor. Zij werken graag met ons samen en dat maakt het ontzettend leuk om met veel verschillende collega’s mee te gaan, te leren van de diversiteit in opdrachten en hun perspectief op ontwikkelingen in het veld te horen. Zo doe ik ook steeds meer ervaringen op en ontwikkel ik mezelf steeds verder als adviseur!

Recente berichten