Door Merel van ’t Leven

In september 2021 ben ik begonnen aan het traineeship bij Infinite Financieel. Als ik dat aan mensen om mij heen vertel, zijn ze vaak verbaasd. Ik heb hiervoor namelijk de bachelor en master Politicologie gedaan, dus is het dan niet vreemd dat ik werk bij een adviesbureau dat zich richt op financiële en bedrijfsvoeringsvraagstukken in de onderwijssector? Niks is minder waar, ik ben juist heel erg op mijn plek hier! Ik vind het hartstikke leuk werk en het traineeship geeft mij de kans om de inhoud, met zowel alles over financiën als de onderwijssector, al werkende te leren kennen.

Ik vind het onderwijs een leuke sector om voor te werken en heb hier veel affiniteit mee. Maar ook in de financiële kant blijk ik meer interesse te hebben dan ik mij realiseerde. Ik kan lekker bezig zijn met cijfers en Excel, wat ik altijd al leuk vond. Ook heb ik mijn kennis van M&O – ooit mijn favoriete vak op de middelbare school – afgestoft en ben ik nu weer, net als toen, balansen aan het analyseren.

Affiniteit met onderwijs en financiën is dus belangrijker dan achtergrond en kennis om bij Infinite Financieel te kunnen werken. Maar ik had, en heb, natuurlijk wel veel te leren over bedrijfsvoering in het onderwijs. Dit deed ik door veel te lezen, maar vooral ook door mee te lopen met collega’s. Vanaf dag één was ik onderdeel van het team en mocht ik dingen gaan doen en meedraaien in adviesopdrachten. Want door te doen leer je uiteindelijk toch het meeste. Zo heb ik bijvoorbeeld samen met een collega een analyse gemaakt van de financiële functie van een samenwerkingsverband passend onderwijs, meegewerkt aan een meerjarenbegroting, en de reserves van alle samenwerkingsverbanden in Nederland in kaart gebracht.

Doordat ieder vraagstuk en iedere klant weer anders is, is ook het werk heel afwisselend. Zo ben ik soms met cijfers en Excel bezig, schrijf ik dan weer een rapport of overleg ik met collega’s of klanten. Ook heb ik onlangs samen met een collega een presentatie mogen verzorgen voor ongeveer tachtig man over ons dataonderzoek – dat was heel gaaf! De afwisseling in het werk vind ik fantastisch, zo blijft het leuk en doe en leer ik iedere dag weer iets nieuws.

Mijn collega’s bij Infinite hebben mij heel goed meegenomen en begeleid het afgelopen jaar. Door mij mee te nemen naar hun opdrachten, van alles te laten doen en altijd open te staan voor vragen. In combinatie met de inhoud en het soort werk, dat mij goed bleek te liggen en dat ik erg leuk vind, zorgde dat ervoor dat ik mij meteen thuis voelde bij de organisatie.

Naast mijn leuke baan bij Infinite, heb ik ook nog het traineeship met de trainees van B&T, PentaRho en Fenom. Dat is ontzettend van toegevoegde waarde. Inhoudelijk is het erg interessant om meer over de onderwijswereld en andere disciplines te leren. Ieder adviesbureau heeft zijn eigen inhoudelijke specialisme, maar ook zijn eigen kijk op het adviesvak en werkwijzen. Door de trainingen en gezamenlijke adviesopdracht met alle trainees leer je dit goed kennen, wat zowel mijn kennis als manier van denken heeft verbreed.

Daarnaast heeft het traineeship mij ook sociaal gezien veel gebracht. Het is erg fijn om samen met een groep andere starters te beginnen op een soortgelijke plek. Dit geeft ons de kans om ervaringen te delen, elkaar te helpen als we ergens tegen aan lopen, maar ook om successen te delen en samen te zien hoe we groeien in ons werk. Bovendien merk je dat zaken waar je tegenaan loopt als starter en beginnend adviseur ook herkenbaar zijn voor anderen. En niet te vergeten: het is vooral ook heel leuk en gezellig met de andere trainees.

Recente berichten